Przysmaki uzbeckiej kuchni

Uzbekistan to jeden z bajkowych krajów Azji Centralnej. Zachwyca minaretami wyłożonymi turkusowymi płytkami, gościnnością uśmiechniętych mieszkańców i aromatyczną kuchnią w której królują potrawy kuszące kolorami i zapachami. Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw jest płow, którego z pewnością będziemy mieli okazję niejednokrotnie spróbować podróżując po Uzbekistanie. Jest to danie przygotowywane najczęściej z ryżu, warzyw i mięsa (zwykle baraniny). Wariacji na temat tego dania jest mnóstwo, więc każdy, nawet najbardziej wybredny smakosz znajdzie wersję idealną dla siebie. Jada się tam też manty i samsy (pierożki). Wielbiciele makaronu muszą spróbować potrawy nazywanej lagman. Nieważne co wybierzemy, bo wszystkie dania kuchni uzbeckiej są wyśmienite dzięki aromatycznym, orientalnym przyprawom.

Chcesz spróbować pysznej, uzbeckiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Uzbekistanu biura podróży Czajka Travel: