Uzbekistan – znikające Morze Aralskie

Jeśli pomyślimy o Uzbekistanie to pewnie większość z nas przed oczami zobaczy wspaniałe miasta, bajkowe medresy czy gwarne bazary. Ale niestety Uzbekistan kojarzy się jeszcze z Morzem Aralskim (a właściwie z tym, co po owym morzu pozostało na terenie kraju).

Zaczynając od początku, planując podróż do Uzbekistanu koniecznie trzeba zatrzymać się w miasteczku Mojnak – to właśnie tam znajduje się dawny brzeg Morza Aralskiego (jeziora tak dużego, że nazwano je morzem), które jeszcze w latach 60 XX wieku funkcjonowało jako port. Obecnie ze względu na katastrofę ekologiczną spowodowaną w większości działalnością człowieka znajdują się tam jednak tylko ogromne ilości piasku oraz wraki statków (dlatego miejsce nazywane bywa „cmentarzyskiem wraków”). Morza już tam nie ma.

Chcesz zobaczyć znikające Morze Aralskie i „cmentarzysko wraków”? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Uzbekistanu biura podróży Vanellus Travel:

Przysmaki uzbeckiej kuchni

Uzbekistan to jeden z bajkowych krajów Azji Centralnej. Zachwyca minaretami wyłożonymi turkusowymi płytkami, gościnnością uśmiechniętych mieszkańców i aromatyczną kuchnią w której królują potrawy kuszące kolorami i zapachami. Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw jest płow, którego z pewnością będziemy mieli okazję niejednokrotnie spróbować podróżując po Uzbekistanie. Jest to danie przygotowywane najczęściej z ryżu, warzyw i mięsa (zwykle baraniny). Wariacji na temat tego dania jest mnóstwo, więc każdy, nawet najbardziej wybredny smakosz znajdzie wersję idealną dla siebie. Jada się tam też manty i samsy (pierożki). Wielbiciele makaronu muszą spróbować potrawy nazywanej lagman. Nieważne co wybierzemy, bo wszystkie dania kuchni uzbeckiej są wyśmienite dzięki aromatycznym, orientalnym przyprawom.

Chcesz spróbować pysznej, uzbeckiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Uzbekistanu biura podróży Globzon Travel: