Czymś co na długo pozostaje w pamięci po powrocie z Jordanii są nie tylko wspaniałe, jordańskie zabytki, ale też pyszna kuchnia, która zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednego smakosza.
W Jordanii posiłek składa się najczęściej z 3 części: przystawki, dania głównego i deseru. Przystawka to najczęściej niewielki pasztecik, sałatka czy pyszne pasty (między innymi hummus).
Danie główne może być mięsne lub bezmięsne, dlatego wegetarianie również znajdą coś smacznego dla siebie. Najczęściej na danie główne podawany jest tradycyjny mansaf lub kofte (kiełbaski). Po daniu głównym oczywiście czas na deser na który serwowana jest zwykle tradycyjna baklawa. Mniej znanym, ale równie smacznym przysmakiem jest ciasto mushabak ze słodkim syropem.
Chcesz spróbować specjałów jordańskiej kuchni? Koniecznie zapoznaj się z ofertą wyjazdów do Jordanii biura podróży Globzon Travel: